A legfrissebb hŪr...
SzMPSz logo: Visszavezet a kezdűlapra...

  Fűmenu
TantŠrgyi felŁletek
Szervezeti ťlet
Rendezvťnyek
Kťpzťs, tovŠbbkťpzťsek
DiŠkversenyek
PŠlyŠzatok
HŪrek
PŠzmŠny AlapŪtvŠny
Comenius
OktatŠspolitika
Pedagůgusfůrum
JogszabŠlyok
AdatbŠzisok
Galťria
LetŲltťs
Informatika ťs Tananyag
BeŪratkozŠs
ArchŪvum
  Pedagůgiai KŲzpontok
  Rokon linkek

  ElťrhetűsťgŁnk

postacŪm:
945 01 KomŠrno 1
P.O.Box 49
e-mail:
szmpsz@szmpsz.sk; pek@szmpsz.sk
tel/fax:
[+421](0)35 771 3572
[+421](0)35 771 4755
[+421](0)31 780 7928
fax:
[+421](0)35 771 4756

  A weboldal tŠmogatůja
  (C) 2004-2011 SzMPSz

KINCSKERESŇźK XI. - helyi √©s region√°lis √©rt√©keket kutat√≥ di√°kok konferenci√°ja

Dunaszerdahely, 2015. november 11-12.


A rendezvény fotóalbuma


Id√©n tizenegyedik alkalommal hirdette meg a SZMPSZ Gal√°ntai Region√°lis Pedag√≥giai K√∂zpont Tehets√©gpontja a KincskeresŇĎk ‚Äď helyi √©s region√°lis √©rt√©keket kutat√≥ di√°kok konferenci√°j√°t.

Szanyi M√°ria n√©prajzkutat√≥, pedag√≥gus azzal a c√©llal hozta l√©tre a KincskeresŇĎk mozgalmat, hogy min√©l t√∂bb di√°k, fiatal megismerje a szlov√°kiai magyars√°g t√∂rt√©nelm√©t, t√°jait, telep√ľl√©seit, k√∂z√∂ss√©geit, p√°lyamunka k√©sz√≠t√©s√©vel pedig szem√©lyes k√∂tŇĎd√©st alak√≠tsanak ki a felvid√©k helyt√∂rt√©net√©vel, f√∂ldrajz√°val, kult√ļr√°j√°val, mŇĪv√©szet√©vel, n√©prajz√°val, vall√°st√∂rt√©net√©vel.

A konferenci√°ra jelentkezhet minden alapiskol√°s di√°k (5‚Äď9. √©vfolyam) valamint a nyolc- √©s n√©gyoszt√°lyos gimn√°ziumok, k√∂z√©piskol√°k di√°kjai (12‚Äď18 √©ves koroszt√°ly).A konferenci√°n elhangz√≥ elŇĎad√°sok a di√°kok saj√°t kutat√°saira √©p√ľlnek, melyet egy√©nileg vagy csoportosan v√©geznek, a p√°lyamunk√°kat 10 perces elŇĎad√°s keret√©ben mutatj√°k be.

Szanyi M√°ria, a program elind√≠t√≥ja √©s kezdetektŇĎl fogva fŇĎszervezŇĎje id√©n a KincskeresŇĎk sikeress√©g√©√©rt √°tvehette a szlov√°kiai magyar honismereti kutat√°st szorgalmaz√≥ Pro Patria ‚Äď Honismereti Sz√∂vets√©g Pro P√°tria d√≠j√°t. A kit√ľntet√©st, az idei konferenci√°n, b√ľszk√©n mutatta meg a r√©sztvevŇĎknek, √ľnnepi k√∂sz√∂ntŇĎj√©ben kiemelte, hogy a helyi √©rt√©keket kutat√≥ di√°kok √©pp√ļgy r√©szesei ennek az elismer√©snek.

A 2015. november 11‚Äď12-i rendezv√©nyre √∂sszesen 42 p√°lyamunk√°t neveztek be az orsz√°g k√ľl√∂nb√∂zŇĎ iskol√°ib√≥l, 27 iskol√°b√≥l √©s 2 civil szervezetbŇĎl (Csemadok, ViaNova ICS) 68 di√°k, 36 felk√©sz√≠tŇĎ vett r√©szt. R√©sztvevŇĎk, p√°ly√°zatok √©rkeztek t√∂bbek k√∂z√∂tt a pozsonyi gimn√°ziumb√≥l, a dunaszerdahelyi, a kassai, a kom√°romi, a szenci, a het√©nyi, a felsŇĎszeli, a k√©m√©ndi, a l√©vai, a g√ļtai, a tall√≥si, a hidask√ľrti, a tornai, a v√°gsellyei, a pelsŇĎci iskol√°kb√≥l.

Az elŇĎad√°sokat, a helyt√∂rt√©neti bemutat√≥kat szakmai zsŇĪri √©rt√©kelte. Id√©n a zsŇĪriben foglalt helyet dr. Moln√°r Imre, a pozsonyi Magyar Int√©zet igazgat√≥ja, P√©k L√°szl√≥ a Felvid√©ki Tehets√©gseg√≠tŇĎ Tan√°cs eln√∂ke, Bauer Edit, szlov√°kiai magyar politikus, 2004‚Äď2014 k√∂z√∂tt a Magyar K√∂z√∂ss√©g P√°rtja eur√≥pai parlamenti k√©pviselŇĎje, Prof. Dr. Prokopp M√°ria, mŇĪv√©szett√∂rt√©n√©sz, valamint M√°rkusn√© V√∂r√∂s Hajnalka, a veszpr√©mi lev√©lt√°r igazgat√≥helyettese.

A KincskeresŇĎk XI. konferenci√°n r√©szt vett Varga P√©ter, a Felvid√©ki √Črt√©kt√°r Bizotts√°g (F√ČB) eln√∂ke √©s B√∂dŇĎk K√°roly, a F√ČB szervezŇĎje, akik a Felvid√©ki Magyar √Črt√©kt√°r l√©nyeg√©vel √©s bŇĎv√≠t√©si lehetŇĎs√©geivel ismertett√©k meg a konferencia r√©sztvevŇĎit, Husz√°r L√°szl√≥, a Szlov√°kiai Magyar MŇĪvelŇĎd√©si Int√©zet igazgat√≥ja, a F√ČB aleln√∂ke pedig a Felvid√©ki eml√©khelyek adatb√°zisa gyarap√≠t√°s√°nak okos telefonos m√≥dszer√©t ismertette.

A fenti ismertet√©sekhez kapcsol√≥dott a Magyar √Črt√©kt√°r k√ľldet√©s√©nek √©s c√©ljainak felv√°zol√°sa. A M√Č Lezs√°k S√°ndor, a Magyar Orsz√°ggyŇĪl√©s aleln√∂ke kezdem√©nyez√©s√©re j√∂tt l√©tre, a KincskeresŇĎk XI. konferenci√°n munkat√°rsai, Horv√°th Zsolt √©s Mih√°ly Margit ismertett√©k az eddigi eredm√©nyeket √©s a lehetŇĎs√©get a kapcsol√≥d√°sra, egyben nagy elismer√©ssel besz√©ltek a di√°kok √©rt√©kmentŇĎ munk√°j√°r√≥l, amelyet a KincskeresŇĎk keret√©ben fejtenek ki.

A konferencia elsŇĎ napj√°nak v√©g√©n a di√°kok √©s a pedag√≥gusok megismerhett√©k, kipr√≥b√°lhatt√°k a szlov√°kiai magyar Lukovics L√°szl√≥ √°ltal feltal√°lt JOMILI k√©szletet, melyet Victor Vasarely festŇĎmŇĪv√©sz mŇĪvei √©s alkot√≥i elj√°r√°sai ihlettek. Sz√°mtalan k√©p √©s t√©rbeli alkot√°s hozhat√≥ l√©tre a k√©szlet nyolcf√©le, k√ľl√∂nb√∂zŇĎk√©ppen megfestett fekete-feh√©r kocka √©s has√°b elemeibŇĎl. A j√°t√©k fejleszti a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ kor√ļ gyermekek √©s felnŇĎttek motorikus √©s kognit√≠v k√©pess√©geit, a k√©z√ľgyess√©get, a t√©rl√°t√°st, a kreativit√°st, a logik√°t √©s az alkot√≥k√©pess√©get.

Cs√ľt√∂rt√∂k√∂n folytat√≥dtak a helyt√∂rt√©neti elŇĎad√°sok, olyan p√°lyamŇĪvek ker√ľltek bemutat√°sra, mint pl. Rancs√≥ Dorottya: Het√©ny a 40-es √©vek eln√∂ki rendeleteinek t√ľkr√©ben, Magyarics Arianna: Boszork√°nyperek Kom√°rom megy√©ben, Rancs√≥ Sarolta √©s Kotiers R√°hel Annam√°ria: Het√©nyi leventemozgalom, Rancs√≥ Kamilla √©s Lucza √Ākos: Het√©nyi √∂nk√©ntes tŇĪzolt√≥egyletc√≠mŇĪ prezent√°ci√≥ja.

A konferencia befejez√©sek√©nt Szanyi M√°ria √©rt√©kelte az eltelt k√©t nap elŇĎad√°sait, z√°rszav√°ban megk√∂sz√∂nte a zsŇĪri munk√°j√°t, a di√°kok bemutat√≥j√°t oklev√©llel √©s k√∂nyvekkel, a tan√°rok felk√©sz√≠tŇĎ munk√°j√°t pedig k√∂nyvutalv√°nnyal d√≠jazta.

A KincskeresŇĎ program nem √©r v√©get a konferencia lez√°rt√°val. T√∂bb helyen szerveznek kist√©rs√©gi konferenci√°kat, ahol a k√∂rny√©krŇĎl sz√°rmaz√≥ KincskeresŇĎk mutatj√°k be helyt√∂rt√©neti kutat√°saik eredm√©ny√©t a helyi illetve a kist√©rs√©g √©rdeklŇĎdŇĎ k√∂z√∂ns√©g√©nek. Ezek √°ltal is erŇĎs√≠tve a sz√ľlŇĎf√∂ld ismeret√©t √©s a helyi √©rt√©kekhez val√≥ k√∂tŇĎd√©st.

Ezek a helyi szervezŇĎd√©sek ‚Äď kist√©rs√©gi bemutat√≥k, ill. a KincskeresŇĎkre alapul√≥ helyt√∂rt√©neti csoportok ‚Äď jelentik a program fŇĎ t√°rsadalmi hasznosul√°s√°t, egyben t√°rsadalmi garanci√°t jelentenek a program folytat√°s√°ra.

Az iskolai hasznos√≠t√°sa pedig ‚Äď mivel nemcsak a saj√°t, de a Magyar Interakt√≠v Telev√≠zi√≥ oldal√°ra folyamatosan felt√∂lt√∂tt konferencia teljes anyaga is el√©rhetŇĎ ‚Äď abban rejlik, hogy a PowerPointban feldolgozott anyagok az iskol√°k rendelkez√©s√©re √°llnak, √©s felhaszn√°lhat√≥k a r√©gi√≥ismereti √≥r√°kon, illetve a helyt√∂rt√©netnek a tant√°rgyakhoz fŇĪzŇĎdŇĎ t√©mak√∂reiben a tan√≠t√°s folyamat√°ban. T√∂bb iskola ad ki helyt√∂rt√©neti f√ľzeteket a KincskeresŇĎk elŇĎad√°saira √©p√≠tve, amelyeket az iskol√°k seg√©dtank√∂nyvk√©nt haszn√°lnak a helyt√∂rt√©net tan√≠t√°s√°hoz.

-scha-

Gyermekrajzok kiŠllŪtŠsa a SzlovŠk Nemzeti Mķzeum SzlovŠkai Magyarok Kultķra MķzeumŠban
KomŠromi Pedagůgiai Napok megnyitůja
VI. OrszŠgos KťpzűmŻvťszeti PŠlyŠzat ťrtťkelťse
Můricz Zsigmond Emlťkkonferencia
KŠrpŠtaljai Magyar PedagůgusszŲvetsťg tisztķjŪtů kŲzgyŻlťse
AkkreditŠlt tovŠbbkťpzťs
OrszŠgos ”vodapedagůgiai Konferencia
VII. Ung-vidťki ťs BodrogkŲzi Pedagůgiai Napok
Kufstein-tanŠcskozŠs FelsűpulyŠn
Magyar - magyar kapcsolatťpŪtťs horvŠtorszŠgi DrŠvaszŲgben
A SzlovŠkiai Magyar IskolŠk OrszŠgos Tanťvnyitůja
a galŠntai Szent IstvŠn kirŠly templomban

TŠblŠzat az SZMPSZ tagsŠg nyilvŠntartŠsŠhoz (TV elnŲkŲknek)

AktuŠlis informŠciůk.
Kattintson ide!


Lapozzon bele a PF eddigi szŠmaiba!


Adatlap a Pedagůgus Fůrum cikkŪrůi reszťre

Iskolai adatbŠzisunk a telepŁlťsek sorrendjťben tartalmazza az iskolŠk adatsorait, beleťrtve a megnevezťseket, kapcsolatokat, igazgatůk ťs helyetteseik neveit ťs elťrhetűsťgeit s pŠr egyťb adatot. A 900-nŠl is tŲbb bejegyzťst tartalmazů adatbŠzis telepŁlťsre szŻrhetű, avagy a "BűvŪtett keresű|szŻrű" segŪtsťgťvel egyťb szofisztikŠlt szŻrťsmůdok definiŠlhatůk. A rendszer elťgsťgesen sokfťle oszlop-szerkezetŻ iskolalistŠkat tud generŠlni. Lťpjen be! PrůbŠlja ki!