A legfrissebb hr...
SzMPSz logo: Visszavezet a kezdlapra...

  Fmenu
Tantrgyi felletek
Szervezeti let
Rendezvnyek
Kpzs, tovbbkpzsek
Dikversenyek
Plyzatok
Hrek
Pzmny Alaptvny
Comenius
Oktatspolitika
Pedaggusfrum
Jogszablyok
Adatbzisok
Galria
Letlts
Informatika s Tananyag
Beratkozs
Archvum
  Pedaggiai Kzpontok
  Rokon linkek

  Elrhetsgnk

postacm:
945 01 Komrno 1
P.O.Box 49
e-mail:
szmpsz@szmpsz.sk; pek@szmpsz.sk
tel/fax:
[+421](0)35 771 3572
[+421](0)35 771 4755
[+421](0)31 780 7928
fax:
[+421](0)35 771 4756

  A weboldal tmogatja
  (C) 2004-2011 SzMPSz

Országos Óvodapedagógiai Konferencia Galántán

Galánta, 2015. november 5-6.


A rendezvény fotóalbuma


A beszámoló letölthető változata


„Semmi sem jellemző annyira a nyelvre, mint sajátos hangzása. Olyan ez, mint a virág illata, a bor zamata, a zománc, az opál tüze. Megismerni róla a nyelvet már messziről, mikor a szót még nem is értjük.“

Ez a Kodály Zoltán idézet volt a 2015. november 5-6-i Országos Óvodapedagógiai Konferencia jelmondata, melyet immár tizenkettedik alkalommal rendeztek meg Galántán, melyre Pozsonytól Nagykaposig bezárólag érkeztek óvónők, óvodapedagógusok.

A konferenciát Berky Angelika, az SZMPSZ Óvodapedagógiai Társaságának elnöke nyitotta meg, köszöntötte a meghívott vendégeket, előadókat és az óvónőket. Ezután Jókai Tibor, az SZMPSZ elnöke mondott ünnepi beszédet. Előadásában hangsúlyozta az óvodapedagógusok szerepét a nevelésben, örömét fejezte ki, hogy évről évre milyen nagy számban vesznek részt az óvónők ezen a rendezvényen. Úgy látja, a pedagógusok fontosnak tartják a szakmai fejlődést, a továbbképzést és a tapasztalatcserét.

A rendezvény szakmai előadásai a Kodály Zoltán idézet jegyében kerültek összeállításra.

Dr. Schneider Júlia, a Beszédpercepciós és Differenciáldiagnosztikai Központ munkatársa a „Hallástól a tanulásig” című előadásában kifejtette, hogy az anyanyelvfejlődés csak tökéletes hallás mellett lehetséges. A gyerekek 60%-a gyenge hallásproblémákkal küszködik. Gyakran szemet hunyunk ezen problémák felett, ami sokszor következményes problémákhoz vezet (írás, olvasás, matematika). Tapasztalata szerint az óvónők nagyon jól felismerik a hallásproblémákat, fontos szerepük van hallásproblémákkal küszködő gyermekek kiszűrésében.

Zupko Mária, logopédus „A Gyermek beszédfejlődése és annak segítése” c. bemutatójában hasznos segítséget, ötleteket, tippeket adott az óvodás gyermekek beszédjének fejlesztésére vonatkozóan.

Buza Bodnár Aranka és Ádám Csilla trénerek ”Fegyvertelen játszótárs” - erőszak-megelőzés élménypedagógiai módszerekkel” c. kurzusának célkitűzése volt a gyerekekkel foglalkozó szakemberek szemléletének kialakítása és módszertani repertoárjuk bővítése az erőszakmentes intézmény érdekében, az erőszak-megelőzéshez kapcsolódó elmélet, tematika, játékok, gyakorlatok megismerése és a felkészítés az erőszakot megelőző foglalkozássorozatok tervezésére, vezetésére, értékelésére.

A konferencián idén is sor került a „Vankó Terike - díj” átadására, melyet Szakál Éva, nyugalmazott nádszegi óvónő vehetett át. Az első nap zárásaként Janza Kata és Vadkerti Imre „Lélektől - lélekig” zenés köszöntőjét, produkcióját hallgathatták meg a résztvevő pedagógusok.

Pénteken Margita Majcherová gyógypedagógus „Egészségileg hátrányos helyzetű gyerekek az óvodában” című előadásával folytatódott a konzultáció. Ezt követte Gőbel Orsolya, pedagógiai szakpszichológus „A Szocioemocionális Pedagógiai Terápia összerendező ereje a Varázsjátékokkal” című szakmai bemutatója. A rendezvény utolsó két prezentációja a zenepedagógia témaköréhez kapcsolódott. Dr. Gállné Gróh Ilona, Forrai Katalin-díjas énektanár, a Ringató megálmodójának „Zenei nevelés az óvodában - A dal szépsége, a játék öröme” c. előadása és Gál Viktória Emese „A gazdi zenész” című interaktív, zenés könyv- és CD-bemutatója gazdagította a szakmai találkozót.

A két napos rendezvénysorozat nemcsak szakmai továbbképzésre ad lehetőséget, hanem szorosabbra fűzi az egymástól akár több száz kilométerre dolgozó óvónők közötti köteléket, barátságot. A konferencia, az óvodapedagógusok és munkájuk együttesen járulnak hozzá a felvidéki magyarság fennmaradásához, megerősödéséhez.

Gyermekrajzok killtsa a Szlovk Nemzeti Mzeum Szlovkai Magyarok Kultra Mzeumban
Komromi Pedaggiai Napok megnyitja
VI. Orszgos Kpzmvszeti Plyzat rtkelse
Mricz Zsigmond Emlkkonferencia
Krptaljai Magyar Pedaggusszvetsg tisztjt kzgylse
Akkreditlt tovbbkpzs
Orszgos vodapedaggiai Konferencia
VII. Ung-vidki s Bodrogkzi Pedaggiai Napok
Kufstein-tancskozs Felspulyn
Magyar - magyar kapcsolatpts horvtorszgi Drvaszgben
A Szlovkiai Magyar Iskolk Orszgos Tanvnyitja
a galntai Szent Istvn kirly templomban

Tblzat az SZMPSZ tagsg nyilvntartshoz (TV elnkknek)

Aktulis informcik.
Kattintson ide!


Lapozzon bele a PF eddigi szmaiba!


Adatlap a Pedaggus Frum cikkri reszre

Iskolai adatbzisunk a teleplsek sorrendjben tartalmazza az iskolk adatsorait, belertve a megnevezseket, kapcsolatokat, igazgatk s helyetteseik neveit s elrhetsgeit s pr egyb adatot. A 900-nl is tbb bejegyzst tartalmaz adatbzis teleplsre szrhet, avagy a "Bvtett keres|szr" segtsgvel egyb szofisztiklt szrsmdok definilhatk. A rendszer elgsgesen sokfle oszlop-szerkezet iskolalistkat tud generlni. Lpjen be! Prblja ki!