A legfrissebb hír...
SzMPSz logo: Visszavezet a kezdőlapra...

  Főmenu
Tantárgyi felületek
Szervezeti élet
Rendezvények
Képzés, továbbképzések
Diákversenyek
Pályázatok
Hírek
Pázmány Alapítvány
Comenius
Oktatáspolitika
Pedagógusfórum
Jogszabályok
Adatbázisok
Galéria
Letöltés
Informatika és Tananyag
Beíratkozás
Archívum
  Pedagógiai Központok
  Rokon linkek

  Elérhetőségünk

postacím:
945 01 Komárno 1
P.O.Box 49
e-mail:
szmpsz@szmpsz.sk; pek@szmpsz.sk
tel/fax:
[+421](0)35 771 3572
[+421](0)35 771 4755
[+421](0)31 780 7928
fax:
[+421](0)35 771 4756

  A weboldal támogatója
  (C) 2004-2011 SzMPSz


Gyermekrajzok kiállítása a Szlovák Nemzeti Múzeum Szlovákai Magyarok Kultúra Múzeumában

Pozsony, 2013. március 1.

A rendezvény fotóalbuma

Pozsonyban a Szlovák Nemzeti Múzeum Szlovákai Magyarok Kultúra Múzeumában 2013. március 1-jén került sor a Szlovákiai Magyar Iskolák és Óvodák VI. Országos Képzőművészeti Pályázatának eredményhirdetésére. A pályázatot a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a SZNM Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma és a társszervezők 2012 októberében hirdették meg. Az alkotásokból összeállított tárlat megnyitó ünnepségét, e rangos rendezvényt a Bethlen Gábor Alap és Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta, és a XVIII. Komáromi Pedagógiai Napok rendezvénysorozata keretén belül került megrendezésre.

A Brämer kúriában látható tárlaton 85 pályamunka tekinthető meg, közülük 45 alkotó diák és felkészítő pedagógus vett részt ezen az ünnepi rendezvényen az ország különböző részéről. Ez a pályázat az irodalmat és a zenét kapcsolta össze a képi megjelenítéssel. Magyar népmesék, népdalok és Móricz művek elevenednek meg a képeken. A diákok az irodalmi és zenei művek befogadása során képzelőerejük szárnyalásával jutottak el mélyebb megismerések felé, lélekben gazdagodva e folyamat során.

A Duna Utcai Magyar Alapiskola és Gimnázium épületében Morvay Katalin az SZMPSZ Pozsony-Szenc Területi Választmány elnöke köszöntötte a Pozsonyba érkezett diákokat, pedagógusokat és szülőket. A résztvevők ezután történelmi sétán vettek részt az egykori koronázó városban, ahol megtekintették a város nevezetességeit. A Magyar Kultúra Múzeuma tárlatainak megtekintése után került sor a gyermekrajzok tárlatának ünnepélyes megnyitójára, amelyet megtisztelte jelenlétével Harmati Zsolt Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének első beosztottja. A vendégeket Jarábik Gabriella a múzeum igazgatója köszöntötte, aki kifejezte köszönetét a szervezőknek, hogy immár hatodik éve a pozsonyi múzeum ad otthont e rangos rendezvénynek. A tárlatot Jókai Tibor az SZMPSZ titkára nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy e kiállítás is bizonyítja, hogy iskoláinkban mind jelentősebb szerepet játszik a művészet eszközeivel megvalósuló nevelés. A nevelési tantárgyakra fordított kevés tanóra ellenére oktatási intézményeink pedagógusai jól érzik, hogy mai rohanó világunkban mennyire nagy szerepe van annak, hogy úgy a tanítási órák, mint a szabadidős tevékenységek keretében diákjaink a tananyag elsajátítása mellett megtalálják az alkalmat a szépség befogadására, az önkifejezésre, a teremtő cselekvésre is. A megnyitót Jókai Ágnes a pozsonyi Színház és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatója gazdagította, Áprily Lajos:Március című versének tolmácsolásával.

Ezután került sor az alkotók és felkészítő pedagógusok megjutalmazására, akik a szervezőktől oklevelet és ajándékkönyvet vettek át. A zsűri különdíjban részesítette a legtöbb eredményes tanulót felkészítő pedagógusokat: Fodor Máriát, a dunaszerdahelyi Magán Szabadidőközpont és a Kodály Zoltán Alapiskola pedagógusát, Jókainé Kiss Évát a komáromi Jókai Mór Alapiskola pedagógusát, Marafkó Klór Ildikót a gútai Corvin Mátyás Alapiskola pedagógusát és Bene Valériát a gömörsídi alapiskola pedagógusát.

A hazai magyar pedagógusok, akik a nevelés szolgálatában állnak, felelősséget viselnek a következő generáció szellemi és intellektuális növeléséért. Ez a felelősség a szlovákiai magyar tanulók esetében abból is áll, mennyire tudják a pedagógusok megmutatni értékeinket, továbbadni hagyományainkat, megőrizni és gyarapítani szellemi kincseinket, anyanyelvünket. A kiállított alkotások is ezen értékek megmutatásáról szólnak. Egyfajta szellemi hozadék, amit gyermek és pedagógus közös örömmel alkottak meg.

/jt/

A rendezvény fotóalbuma

Gyermekrajzok kiállítása a Szlovák Nemzeti Múzeum Szlovákai Magyarok Kultúra Múzeumában
Komáromi Pedagógiai Napok megnyitója
VI. Országos Képzőművészeti Pályázat értékelése
Móricz Zsigmond Emlékkonferencia
Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség tisztújító közgyűlése
Akkreditált továbbképzés
Országos Óvodapedagógiai Konferencia
VII. Ung-vidéki és Bodrogközi Pedagógiai Napok
Kufstein-tanácskozás Felsőpulyán
Magyar - magyar kapcsolatépítés horvátországi Drávaszögben
A Szlovákiai Magyar Iskolák Országos Tanévnyitója
a galántai Szent István király templomban

Táblázat az SZMPSZ tagság nyilvántartásához (TV elnököknek)

Aktuális információk.
Kattintson ide!


Lapozzon bele a PF eddigi számaiba!


Adatlap a Pedagógus Fórum cikkírói reszére

Iskolai adatbázisunk a települések sorrendjében tartalmazza az iskolák adatsorait, beleértve a megnevezéseket, kapcsolatokat, igazgatók és helyetteseik neveit és elérhetőségeit s pár egyéb adatot. A 900-nál is több bejegyzést tartalmazó adatbázis településre szűrhető, avagy a "Bővített kereső|szűrő" segítségével egyéb szofisztikált szűrésmódok definiálhatók. A rendszer elégségesen sokféle oszlop-szerkezetű iskolalistákat tud generálni. Lépjen be! Próbálja ki!