A legfrissebb hír...
SzMPSz logo: Visszavezet a kezdőlapra...

  Főmenu
Tantárgyi felületek
Szervezeti élet
Rendezvények
Képzés, továbbképzések
Diákversenyek
Pályázatok
Hírek
Pázmány Alapítvány
Comenius
Oktatáspolitika
Pedagógusfórum
Jogszabályok
Adatbázisok
Galéria
Letöltés
Informatika és Tananyag
Beíratkozás
Archívum
  Pedagógiai Központok
  Rokon linkek

  Elérhetőségünk

postacím:
945 01 Komárno 1
P.O.Box 49
e-mail:
szmpsz@szmpsz.sk; pek@szmpsz.sk
tel/fax:
[+421](0)35 771 3572
[+421](0)35 771 4755
[+421](0)31 780 7928
fax:
[+421](0)35 771 4756

  A weboldal támogatója
  (C) 2004-2011 SzMPSz


"...mert szívben és lélekben..."

Magyar - magyar kapcsolatépítés horvátországi Drávaszögben

Drávaszög, 2012. szeptember 13 - 16.

A rendezvény fotóalbuma

A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma meghívására 2012. szeptember 13 - 16. között a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Komáromi Területi Választmánya szervezésében tanulmányi körúton vettek részt lelkes szlovákiai magyar pedagógusok a horvátországi Drávaszögben. A tanulmányút célja az volt, hogy pedagógusaink megismerjék a drávaszögi és szlavóniai magyarság hétköznapjait, közoktatási rendszerét, hogyan ápolják a magyar hagyományokat, kultúrát.

Az első napon Eszék történelmi nevezetességeivel ismerkedtünk, majd betekintést nyertünk a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ munkájába, ami a drávaszögi magyarság legnagyobb oktatási központja. A modern, jól felszerelt épületben óvoda, alap-és középiskola is működik.

Ezt követően a szlavóniai Árpád kori Szentlászlóra és Kórógyra látogattunk. A kilencvenes évek elején a híradásokból ismert községek még viselik a háború ejtette sebeket, de az itt élő lakosság lassan feláll a háború okozta tragédiából és bízik a jövőben. Meglátogattuk a 20. század végén zajló polgárháborúban a majdnem teljesen lerombolt, de napjainkban már a felújítás alatt álló református templomot. A községet és a falu magyar közösségét bemutató református lelkész mátyusföldi születésű, aki meghatódva tájékoztatta a szlovákiai magyar pedagógusokat a községükben folyó magyar oktatásról és az egyházi életről. Kórógy községben szintén egy református lelkész fogadta a pedagógusküldöttséget, és mutatta be a közel 500 lakosú, többségében magyarok által lakott települést.

Másnap az Eszék-Baranya megyében elterülő Kopácsi rét a változatos élőhelyeket magába foglaló természetvédelmi területtel ismerkedtünk. Európa egyik legnagyobb vizes, lápos élőhelye ez a terület, amely határos a magyarországi Duna-Dráva Nemzeti Parkkal, és Szerbiában is találhatóak nagyobb területnyúlványai. A Kopácsi rét tehát a három országban elterülő ártéri élőhely egyik alkotóeleme. Laskó, Várdaróc, Csúza, Vörösmart, Hercegszőllős még napjainkban is többségükben magyar községek, ahol folyik magyar oktatás. A csúzai temetőbe nyugszik Ács Gedeon, Kossuth tábori lelkésze.

Utunk utolsó állomása a Szerémségben található Duna parti város, Vukovár. Az 1991-es polgárháborúban a legtöbbet szenvedett város a döbbenet erejével hatott a résztvevőkre. 15 évvel a háború befejezése után még kiégett házak, elhagyott, elhanyagolt porták látványa fogadja a városba érkezőket. Idegenvezetőnk, aki átélte a háború összes borzalmát, mély alázattal és átéléssel mesélt a mérhetetlen szenvedésről, és mutatta be a városát és a vukovári magyarság kulturális életét. A Duna-parton hatalmas kereszt hirdeti a védők emlékét.

Az itt élő magyarság ismeri a túlélés és a megmaradás titkát: tudomásul vesz, nem felejt, túlél, ismeri múltját, alakítani igyekszik jövőjét. Az ittmaradtak, az "őrzők a strázsán" jutalma saját emberi gazdagságuk felismerése és megtartása. Másra nem számíthatnak. Mi sem, itt Európa szívében. Sorsunk ezért közös sors. A kisebbségi lét olyan formáját tapasztaltuk meg, amely nekünk megerősítést, további hitet, pozitív gondolkodást ad a mindennapi munkánkhoz. Ezért kell a kölcsönös látogatásokkal egymást erősíteni.

Hegedűs Katalin

A rendezvény fotóalbuma

Gyermekrajzok kiállítása a Szlovák Nemzeti Múzeum Szlovákai Magyarok Kultúra Múzeumában
Komáromi Pedagógiai Napok megnyitója
VI. Országos Képzőművészeti Pályázat értékelése
Móricz Zsigmond Emlékkonferencia
Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség tisztújító közgyűlése
Akkreditált továbbképzés
Országos Óvodapedagógiai Konferencia
VII. Ung-vidéki és Bodrogközi Pedagógiai Napok
Kufstein-tanácskozás Felsőpulyán
Magyar - magyar kapcsolatépítés horvátországi Drávaszögben
A Szlovákiai Magyar Iskolák Országos Tanévnyitója
a galántai Szent István király templomban

Táblázat az SZMPSZ tagság nyilvántartásához (TV elnököknek)

Aktuális információk.
Kattintson ide!


Lapozzon bele a PF eddigi számaiba!


Adatlap a Pedagógus Fórum cikkírói reszére

Iskolai adatbázisunk a települések sorrendjében tartalmazza az iskolák adatsorait, beleértve a megnevezéseket, kapcsolatokat, igazgatók és helyetteseik neveit és elérhetőségeit s pár egyéb adatot. A 900-nál is több bejegyzést tartalmazó adatbázis településre szűrhető, avagy a "Bővített kereső|szűrő" segítségével egyéb szofisztikált szűrésmódok definiálhatók. A rendszer elégségesen sokféle oszlop-szerkezetű iskolalistákat tud generálni. Lépjen be! Próbálja ki!