A legfrissebb hír...
SzMPSz logo: Visszavezet a kezdőlapra...

  Főmenu
Tantárgyi felületek
Szervezeti élet
Rendezvények
Képzés, továbbképzések
Diákversenyek
Pályázatok
Hírek
Pázmány Alapítvány
Comenius
Oktatáspolitika
Pedagógusfórum
Jogszabályok
Adatbázisok
Galéria
Letöltés
Informatika és Tananyag
Beíratkozás
Archívum
  Pedagógiai Központok
  Rokon linkek

  Elérhetőségünk

postacím:
945 01 Komárno 1
P.O.Box 49
e-mail:
szmpsz@szmpsz.sk; pek@szmpsz.sk
tel/fax:
[+421](0)35 771 3572
[+421](0)35 771 4755
[+421](0)31 780 7928
fax:
[+421](0)35 771 4756

  A weboldal támogatója
  (C) 2004-2011 SzMPSz


Hét nap Erdély csodálatos tájain

( beszámoló a SZMPSZ tanulmányútjáról egy résztvevő szemével)A rendezvény fotóalbuma

Július 5. és 11. között a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének Rimaszombati Regionális Irodája és Területi Választmánya szervezésében erdélyi körúton vettem részt. A 42 fős csapat pedagógusokból, illetve családtagjaikból, barátokból és ismerősökből tevődött össze. A TV anyagi támogatásban is részesítette a SZMPSZ-tag pedagógusokat.

A több hónapos előkészítő, szervező munka, melynek oroszlánrészét Ádám Zita vette vállaira, meghozta gyümölcsét: gazdag, tartalmas program állt össze. Utikalauzunk Varga Sándor egri tanár volt, aki szintén szerelmese, de egyben nagy ismerője is Erdélynek. Évente többször is felkeresi Erdély egy-egy szegletét. A program több mint kétezer kilométeres útjáról találóan jegyezte meg, hogy ennek a kirándulásnak azt a címet is adhatnánk: Képeslapok Erdélyből. Az út során egy-egy tájegység szakavatott ismertetéséhez mindig hozzáfűzte, hogy ott egy-egy hetet is el lehet tölteni, s részletesen ismerkedni pl. Alcsíkkal, a Gyímesekkel vagy a Nyárád mentével, annak természeti szépségeivel, épített kultúrájával, hagyományaival, s beszélgetni az ott élő magyar emberekkel. Utunk során többsyör is megállapítottuk, hogy mennyire igaza van. De igaza volt a szervezőnek is, mert a meghirdetett program a Partium, Erdély és a Székelyföld átfogó keresztmetszetét ígérte, s ezt maradéktalanul be is váltotta.

A sok-sok élmény közül egy-egy villanással, képeslapszerűen idézzük a legmaradandóbbakat.

Két államhatárt átlépve már Romániában voltunk, de még mindig magyar földön.

Első megállónk a Király-hágó, esőben is szép volt. Körösfőn a református templom fakazettáit csodáltuk meg, s ha már felfelé esett tekintetünk, a toronyba is felmásztunk. Megérte a kilátás! Gyulafehérvárott a székesegyházat tekintettük meg, kegyelettel állva meg Hunyadi János és fia László szarkofágjánál. Szállásunk a dévai vár tövében, a Szent Ferenc Kollégiumban volt. A várba restaurálás miatt nem mehettünk. Másnap reggel átadtuk jótékonysági adományainkat Böjthe Csaba atya védenceinek. Vajdahunyad történelmi várában III. Károly korának testőri mundérjában parédéztak a várőrök. Úniós pénzekből lassan teljesen felújítják a magyar történelem e jelentős várát, helyi idegenvezetőnk is nagyszerű volt. Hát ha még a vár tövébe épített, mára funkcióját is vesztett, förtelmes ipari monstrum eltűnhetne..

Ezután Nagyszeben csodálatosan felújított belvárosában gyönyörködtünk. ( meglátszik, hogy 2007-ben az Európai Únió fővárosa volt)

A szászok legnagyobb városa, Brassó volt a következő úticél. A város leghíresebb nevezetességét, a Fekete templomot csak kívülről tekinthettük meg. Vacsoránk és szállásunk a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Kollégiumban volt.

A szerdai nap programja nagyon gazdag volt. Alkalmunk nyílt két erődtemplom összehasonlítására: az illyefalvi magyar és a prázsmári szász erődtemplomokéra, melyek azonban egyaránt a portyázó törökök elől védték a lakosságot.

A világörökséghez tartozó gelencei római katolikus templom egyszerűen lenyűgöző. Köböl Gyulának, Péterfala polgármesterének jóvoltából pedig kellemes meglepetésben is részesültünk: Both László gelencei fafaragó mester vendégelt meg bennünket. Mivel az eső megzavarta a szabadtéri vendéglátást, a finom pálinka és a pánkó ( pampuska) fogyasztását, hatalmas műhelyébe invitált, s csak ámultunk, ahogy a készülő székelykapukra könnyű kézzel rajzolta, majd faragta az eredeti motívumokat. A csernátoni skanzen az erdélyi emberek életének, mindennapjainak átfogó képét rajzolta a szemlélődő elé.

Kézdivásárhely udvartereinek szemrevételezése után Gábor Áron szobránál dalok éneklésével is leróttuk kegyeletünket.

A Szent Anna-tóban ezúttal senki sem fürdött meg, s Tusnádfürdőn is csak rövid sétát tettünk az esőben. Két nap Csíksomlyón volt remek szállásunk. Nagyon jó ötlet volt a 4. nap programjának felcserélése: reggel indultunk a Gyímesekbe, s a jó idő egész nap kitartott. Megnéztük a csíkrákosi torony külső freskóit, pihenőt tartottunk a Gyímes-hágón. Az angol pázsitot felülmúló gyímesi kaszálók üdesége mindenkit elbűvölt, ugyanúgy mint a Rákóczi-vár romjai, az ezeréves határ, a MÁV utolsó indóállomásában a csángó múzeumvezető ízes beszéde. Délután a csíkszeredai városházán dolgozó ismerőseink révén ( Csíkszereda ugyanúgy testvérvárosa Tiszaújvárosnak, mint Rimaszombat) kedvezményesen nézhettük meg a Mikó-vár állandó néprajzi és időszaki képzőművészeti kiállítását is. Felemelő élményt jelentett a csíksomlyói kegytemplom megtekintése és zarándokutunk a szent hegyre, a "Nyeregbe".

A pénteki nap is sok látni- és csodálnivalót tartogatott: a mádéfalvi székely emlékmű, a csíkdánfalvi kerámia- és szövőműhely, a Gyilkos-tó, séta és vásárlás a Békás-szorosban, pihenő a Pongrácz-tetőn, utolsó pillantások a Hargitára, átkelés a Bucsinon s a parajdi sóbánya. Utolsó két nap szállásunk is Parajdon volt.

A szombati napon szász és magyar területeken jártunk. Az 1848-49-es szabadságharc, Petőfi, Bem apó és a hős honvédek emlékének adóztunk Segesvár, a segesvári ütközet, a héjjasfalvi és fehéregyházi csatatereink és emlékhelyeink megtekintésével. Székelyudvarhely főterén a magyar történelmi szoborparkot vettük szemügyre. Szováta főutcáján a Medve-tóig sétáltunk.

A tanulmányút utolsó napjának állomásai:
Torockó és a legendás Székelykő, pillantás a Tordai-hasadékra, Kolozsvár ( Szent Mihály Székesegyház - Mátyás király szobra restaurálás miatt nem látható, Mátyás és Bocskai szülőháza, a Farkas utcai református templom, Bánffy-palota), Nagyvárad ( Szent László Székesegyház, az ereklyék és szent László hermájának megtekintése, Kanonok-sor). Utunk ideje alatt mindenütt meríthettünk a kulináris élvezetek tárházából is. A helybeliek minden alkalommal bőséges villásreggelivel, vacsorára pedig a sokszínű erdélyi konyha egy-egy remekével kedveskedtek.

Szerencsés visszaérkezésünk már a hétfői napba nyúlott.

Engem Erdély újból elvarázsolt. Elbűvölt a táj sokszínűsége, változatossága, történelmi és kuturális múltja, emlékei, hagyományai, jelene és emberei .

Köszönet és hála Ádám Zitának a szervezés mindenre kiterjedő figyelméért.

Remélem, hogy az út fáradalmait és nehézségeit kipihenve, mindenkiben a szép és feledhetetlen emlékek maradnak meg, mert Erdély mindenki szívének csücskébe belelopta magát.

Sebők ValériaA rendezvény fotóalbuma


Gyermekrajzok kiállítása a Szlovák Nemzeti Múzeum Szlovákai Magyarok Kultúra Múzeumában
Komáromi Pedagógiai Napok megnyitója
VI. Országos Képzőművészeti Pályázat értékelése
Móricz Zsigmond Emlékkonferencia
Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség tisztújító közgyűlése
Akkreditált továbbképzés
Országos Óvodapedagógiai Konferencia
VII. Ung-vidéki és Bodrogközi Pedagógiai Napok
Kufstein-tanácskozás Felsőpulyán
Magyar - magyar kapcsolatépítés horvátországi Drávaszögben
A Szlovákiai Magyar Iskolák Országos Tanévnyitója
a galántai Szent István király templomban

Táblázat az SZMPSZ tagság nyilvántartásához (TV elnököknek)

Aktuális információk.
Kattintson ide!


Lapozzon bele a PF eddigi számaiba!


Adatlap a Pedagógus Fórum cikkírói reszére

Iskolai adatbázisunk a települések sorrendjében tartalmazza az iskolák adatsorait, beleértve a megnevezéseket, kapcsolatokat, igazgatók és helyetteseik neveit és elérhetőségeit s pár egyéb adatot. A 900-nál is több bejegyzést tartalmazó adatbázis településre szűrhető, avagy a "Bővített kereső|szűrő" segítségével egyéb szofisztikált szűrésmódok definiálhatók. A rendszer elégségesen sokféle oszlop-szerkezetű iskolalistákat tud generálni. Lépjen be! Próbálja ki!