A legfrissebb hír...
SzMPSz logo: Visszavezet a kezdőlapra...

  Főmenu
Tantárgyi felületek
Szervezeti élet
Rendezvények
Képzés, továbbképzések
Diákversenyek
Pályázatok
Hírek
Pázmány Alapítvány
Comenius
Oktatáspolitika
Pedagógusfórum
Jogszabályok
Adatbázisok
Galéria
Letöltés
Informatika és Tananyag
Beíratkozás
Archívum
  Pedagógiai Központok
  Rokon linkek

  Elérhetőségünk

postacím:
945 01 Komárno 1
P.O.Box 49
e-mail:
szmpsz@szmpsz.sk; pek@szmpsz.sk
tel/fax:
[+421](0)35 771 3572
[+421](0)35 771 4755
[+421](0)31 780 7928
fax:
[+421](0)35 771 4756

  A weboldal támogatója
  (C) 2004-2011 SzMPSz


Irodalmunk gyerekszemmel
Gyermekrajzokból nyílt kiállítás Pozsonyban

Pozsony, 2009. október 14.A rendezvény fotóalbuma

A Szlovák Nemzeti Múzeum Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában 2009. október 14-én nyitották meg azt a tárlatot, amelyet a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a kiállításnak helyet adó múzeum által „Rajzos anyanyelv” címmel meghirdetett pályázatra beérkezett alkotásokból állítottak össze hazai magyar képzőművészek. A szakemberek kiállításra javasolták azokat az alkotásokat, amelyek átgondolt alkotótevékenységet és egyéni megközelítéseket mutattak.

A díjazottak és felkészítő pedagógusaik meghívást kaptak Pozsonyba egy tanulmányúttal egybekötött ünnepélyes megnyitóra, akik az ország különböző régióiból érkeztek. A tanulmányút alkalmával megtekintették az egykori koronázó város történelmi emlékhelyeit majd a házigazda múzeum kiállításait.

Délután került sor a tárlat megnyitójára, az oklevelek és díjak átadására. A kiállítást Jarábik Gabriella a múzeum igazgatója és Pék László az SZMPSZ elnöke nyitotta meg. Az SZMPSZ elnöke érzékeltette a rajzverseny és az abból rendezett kiállítás jelentőségét, rámutatott, Szlovákiában különösen fontos a magyar irodalmi értékek elsajátítása, és ha azokat elemzik, illusztrálják is, annak óriási személyiségfejlesztő, önbizalomépítő hatása van. A képzőművészeti és esztétikai órák során a diákok nemcsak, megismerkednek a jelentős művészek alkotásaival, az esztétikai és az érzelmi élmény szintjén magukba szívják, átérzik a hatásokat - de lehetőségeik és tehetségük mértékében cselekvően gyakorolják is a művészeti tevékenységet.

A továbbiakban kiemelte, hogy vannak iskolák, ahol rendszeresen képzőművészeti tárlatokat szerveznek, ahol az oktatási intézmények megtalálták az utat a művészek és a művészetek felé, de alkotó pedagógusaink regionális szinten, vagy akár Szövetségünk rendezvényein is bemutatkoznak munkáikkal.

Jókai Tibor az SZMPSZ irodavezetője felolvasta a zsűri üzenetét a jelenlévő alkotó diákoknak és felkészítő pedagógusoknak.

Ezután került sor az öt kategória díjazott alkotóinak megjutalmazására, akik a szervezőktől oklevelet és ajándékkönyveket vehettek át. A zsűri javaslatára öt pedagógus különdíjban részesült: Fodor Mária a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskolából, Jókainé Kiss Éva a komáromi Jókai Mór Alapiskolából, Görözdi Gabriella a nemesócsai Móra Ferenc Alapiskolából, Farkas Alíz a rozsnyói Református Alapiskolából és Ferenczi Éva a komáromi Eötvös Utcai Alapiskolából. A díjátadást követően Jarábik Gabriella igazgató asszony az SZMPSZ jelenlévő tisztségviselőinek átnyújtotta azt a filmet, amelyet a múzeum megbízásából Nagy Imre készített Kazinczy Ferenc életéről és munkásságáról a Kazinczy Emlékév alkalmával.

A tárlat november végéig tekinthető meg a múzeum Žižka utca 18. szám alatt található épületében.

/jt/A rendezvény fotóalbuma

Gyermekrajzok kiállítása a Szlovák Nemzeti Múzeum Szlovákai Magyarok Kultúra Múzeumában
Komáromi Pedagógiai Napok megnyitója
VI. Országos Képzőművészeti Pályázat értékelése
Móricz Zsigmond Emlékkonferencia
Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség tisztújító közgyűlése
Akkreditált továbbképzés
Országos Óvodapedagógiai Konferencia
VII. Ung-vidéki és Bodrogközi Pedagógiai Napok
Kufstein-tanácskozás Felsőpulyán
Magyar - magyar kapcsolatépítés horvátországi Drávaszögben
A Szlovákiai Magyar Iskolák Országos Tanévnyitója
a galántai Szent István király templomban

Táblázat az SZMPSZ tagság nyilvántartásához (TV elnököknek)

Aktuális információk.
Kattintson ide!


Lapozzon bele a PF eddigi számaiba!


Adatlap a Pedagógus Fórum cikkírói reszére

Iskolai adatbázisunk a települések sorrendjében tartalmazza az iskolák adatsorait, beleértve a megnevezéseket, kapcsolatokat, igazgatók és helyetteseik neveit és elérhetőségeit s pár egyéb adatot. A 900-nál is több bejegyzést tartalmazó adatbázis településre szűrhető, avagy a "Bővített kereső|szűrő" segítségével egyéb szofisztikált szűrésmódok definiálhatók. A rendszer elégségesen sokféle oszlop-szerkezetű iskolalistákat tud generálni. Lépjen be! Próbálja ki!