A legfrissebb hír...
SzMPSz logo: Visszavezet a kezdőlapra...

  Főmenu
Tantárgyi felületek
Szervezeti élet
Rendezvények
Képzés, továbbképzések
Diákversenyek
Pályázatok
Hírek
Pázmány Alapítvány
Comenius
Oktatáspolitika
Pedagógusfórum
Jogszabályok
Adatbázisok
Galéria
Letöltés
Informatika és Tananyag
Beíratkozás
Archívum
  Pedagógiai Központok
  Rokon linkek

  Elérhetőségünk

postacím:
945 01 Komárno 1
P.O.Box 49
e-mail:
szmpsz@szmpsz.sk; pek@szmpsz.sk
tel/fax:
[+421](0)35 771 3572
[+421](0)35 771 4755
[+421](0)31 780 7928
fax:
[+421](0)35 771 4756

  A weboldal támogatója
  (C) 2004-2011 SzMPSz


Ahol a tehetség nemzeti érték
Támogatás, rendszerépítés, tehetséggondozás
Ahol Daidaloszt és Ikaroszt repülni tanították
Gyökerek a szülőktől, szárnyak az iskolátólA rendezvény képei | Olvassa el a teljes beszámolót!

Amikor a feljegyzéseimet készítettem egy tanulmányút kelet-közép-európai (és pedagógus szakmai) tanulságait latolgatva, tobzódtam a címekben. Mindegyik indokolta a tarisznyámban hozott szellemi értékek és tapasztalatok összegzését. Mindegyik tartalmazta a téma fontossága iránti figyelemkoncentrálást, a témával való alapos foglalkozás megfontolásra méltatását.

A tanulmányút nem arról szólt, hogy tizenkilenc magyar pedagógus meglátogatta a németországi és hollandiai iskolákat, útközben megcsodálta a rendezett nyugati tájakat, ahol a fű sem nő 15 centiméternél magasabban, ahol a takaros holland porta mindegyike körül nyírott gyep, élősövény, azon belül nem hiányzik a tulipán, a nárcis, a tulipánfa és más tengermelléki éghajlatot kedvelő dísznövény. Ráadásélményként ott volt a melki apátság tekintélyt parancsoló komplexuma, gondozott parkja, Heidelberg hajdani magyar tudósokat idéző szelleme, Mozart ékszerként megformált Salzburgja, Asztrerdam hídjai és csatornái, színes, üde, nemzeteket befogadó kavalkádja, Van Gogh, Rembrandt, Anna Frank külön-külön üzenetei, a színes tulipánok hullámzó mezeje, a buján illatozó jácintok és nárcisok erdeje, a levendulamezők ezüstös szőnyege, a szélmalmok és a kecses holland polgárházak szédületes panorámája, és színpadi kellékként a német és osztrák Alpok havas drapériája.

Mind egyedi volt és csodálatos, nem tudtam betelni a látvánnyal, rabul ejtett a rendezettség, lenyűgözött a gondosság, törődés és tervezés együttes hatása.

De mindez a ráadása volt annak a megtapasztalásnak, amit a német és holland oktatás a tehetséggondozás terén tesz, és aminek tanulmányozására indult el a magyarországi tehetséggondozók egy csoportja, köztük három határon túli magyar pedagógus Franz Mönks, a nijmegeni egyetem több évtizeden keresztül a tehetséggondozással foglalkozó professzorának meghívására. Mönks professzor több mint húsz éve gondozza és mentorálja a Debreceni Egyetem tehetséggondozó szakprogramját, illetve a B.A.Z megyei kistérségi tehetségprogramokat és műhelyeket.

A 2008. április 19-27. közötti időszak tanulmányútjának a célja: a német és a holland oktatási rendszer tehetséggondozó programjainak elméleti és gyakorlati tanulmányozása, illetve a tehetséggondozó műhelyek, tehetségpontok programjaiba való betekintés. A látogatásokat Mönks professzor tervezte meg és ajánlotta az érdeklődő magyar tehetséggondozók részére.

A résztvevők nem titkolt célja volt, hogy minél több használható ötletet, megoldást, működő rendszert, rendszerelemet, sikeres gyakorlatot hozzanak haza és megpróbálkozzanak azok iskolai, kistársági, regionális adaptálásával.

A tanulmányút programja időben igényes, de nagyan hasznos volt. A résztvevők megismerkeztek Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi köztársaság és Hollandia oktatási rendszerével, a tehetségdiagnosztizálás, -azonosítás, -gondozás és –követés rendszerével.

A látottak és a megtapasztaltak alapján a tehetséggondozás alapja az alkotó munkához a lehető legmegfelelőbb légkör megteremtése a tanulók és a pedagógusok részére; az iskola feladata a pedagógiai minőségi munka; minőségi szakmai műhelyek létrehozása és működtetése; minden tanuló részére meg kell teremteni a lehetőséget képességei maximális kibontakoztatása érdekében; a dúsító és gazdagító, illetve gyorsító projektek keretében maximális lehetőséget kell nyújtani a tanulók érdeklődésének kielégítésére; mindent tanulót meg kell tanítani a leghatékonyabban tanulni; csak azzal a tanulóval lehet eredményt elérni, aki tanulni akar; az általunk ismert és az iskolákra erőszakolt integráció nem működik, mert a motiválatlan tanuló nem kap helyet az iskolában; a tehetséges hátrányos helyzetű tanulók problémáját szociális program keretében oldják meg; a tehetséges tanulók kiválogatása nem felvételi vizsgával történik, hanem a tanulmányi eredmények figyelembe vételével és a szülőkkel való beszélgetés nyomán.

Átütő tapasztalat, hogy a meglátogatott iskolákban a tanuló volt a középpontban, a vele való törődés és egyéni haladásának a biztosítása. Az iskola ennek rendelt alá minden más tevékenységet.

Igaz, a német és a holland iskolák a tanulókról és a pedagógiáról, a gyermek alapos ismeretéről és a fejlesztésről szólnak.

A többi csak ráadás, mint egy jól sikerült koncert esetében.

Bárcsak egy országot lehetne elvinni erre az exkurzióra úgy, hogy közben mindenkinek egy jegyzetblokkot meg kell tölteni az élménybeszámolójával, itthon pedig kötelező megbeszéléseket kell tartani a látottakról és a tapasztalatokról.

Azt gondolom, másként látnánk magunkat és a világot, amely halad előre, nem áll meg, nem nyugszik bele a középszerűbe, az életet a lehető legjobban kell megélni, John Lennont idézve: „Az élet az, ami megtörténik veled, miközben te terveket gyártasz.”

Töltse le és olvassa tovább a teljes beszámolót!

Ádám ZitaA rendezvény képei | Olvassa el a teljes beszámolót!


Gyermekrajzok kiállítása a Szlovák Nemzeti Múzeum Szlovákai Magyarok Kultúra Múzeumában
Komáromi Pedagógiai Napok megnyitója
VI. Országos Képzőművészeti Pályázat értékelése
Móricz Zsigmond Emlékkonferencia
Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség tisztújító közgyűlése
Akkreditált továbbképzés
Országos Óvodapedagógiai Konferencia
VII. Ung-vidéki és Bodrogközi Pedagógiai Napok
Kufstein-tanácskozás Felsőpulyán
Magyar - magyar kapcsolatépítés horvátországi Drávaszögben
A Szlovákiai Magyar Iskolák Országos Tanévnyitója
a galántai Szent István király templomban

Táblázat az SZMPSZ tagság nyilvántartásához (TV elnököknek)

Aktuális információk.
Kattintson ide!


Lapozzon bele a PF eddigi számaiba!


Adatlap a Pedagógus Fórum cikkírói reszére

Iskolai adatbázisunk a települések sorrendjében tartalmazza az iskolák adatsorait, beleértve a megnevezéseket, kapcsolatokat, igazgatók és helyetteseik neveit és elérhetőségeit s pár egyéb adatot. A 900-nál is több bejegyzést tartalmazó adatbázis településre szűrhető, avagy a "Bővített kereső|szűrő" segítségével egyéb szofisztikált szűrésmódok definiálhatók. A rendszer elégségesen sokféle oszlop-szerkezetű iskolalistákat tud generálni. Lépjen be! Próbálja ki!