A legfrissebb hír...
SzMPSz logo: Visszavezet a kezdőlapra...

  Főmenu
Tantárgyi felületek
Szervezeti élet
Rendezvények
Képzés, továbbképzések
Diákversenyek
Pályázatok
Hírek
Pázmány Alapítvány
Comenius
Oktatáspolitika
Pedagógusfórum
Jogszabályok
Adatbázisok
Galéria
Letöltés
Informatika és Tananyag
Beíratkozás
Archívum
  Pedagógiai Központok
  Rokon linkek

  Elérhetőségünk

postacím:
945 01 Komárno 1
P.O.Box 49
e-mail:
szmpsz@szmpsz.sk; pek@szmpsz.sk
tel/fax:
[+421](0)35 771 3572
[+421](0)35 771 4755
[+421](0)31 780 7928
fax:
[+421](0)35 771 4756

  A weboldal támogatója
  (C) 2004-2011 SzMPSz


Meghívás Budapestre, avagy
élménypedagógia a Magyar Nemzeti Múzeumban

Minden eseményben számtalan élet, sors van beágyazva, s mindnek megvan a maga külön története, s mindebben ismét más-más történet is felfejthető. Minden történet számtalan más történettel terhes, ezért ha azt firtatjuk, hol van valaminek a vége, tisztában kell lenni, hol is van annak a kezdete.

A történetnek nem szükségképpen a végének kell lenni ahhoz, hogy a Sajógömöri Magyar Tannyelvű Alapiskola 8-15 éves tanulói és pedagógusai 2008. december 19-én egy budapesti tanulmányútra kaptak meghívást a Hungarofest Kht. jóvoltából. Lehet, a történet az egyes tanulók szempontjából igazából itt kezdődik azzal, hogy ez a tanulmányút kit hogyan érintett meg belül a hozadék, a mondanivaló, a látottak, kit menniyre motivált Mátyás király ás a reneszánsz, vagy a magyar nép története. Egy ilyen tanulmányút meghatározhatja valakinek a sorsát, irányt szabhat életének, kemény elhatározás születhet a látottak és az emóciók alapján.

A tanulmányút előtörténete a Vivat Mathias Rex! projekt és a „Mátyás király Gömörben így tarta áldomást” 2008-as tanári konferencia eseményeihez kötődik szorosan, mely események Mátyás király uralkodóvá választása 550. évfordulójára való emlékezéssel kapcsolatosak. Ez még kevés lenne annak a magyarázatára, hogy mit keresnek a sajógömöri alapiskolások Budapesten. A megfejtés: a sajógömöri alapiskola adott otthont mindkét eseménynek, s a sajógömöri iskolások, pedagógusok teljes mértékben bizonyították, hogy a hagyományok ápolása nem csupán egyszeri tett, hanem identitástudatukban és cselekedeteikben mélyen benne él a felnevelő szülőföld és a hozzá kötődő hagyományok tisztelete és ápolása.

A budapesti tanulmányúton résztvevő 29 sajógömöri tanuló közül eddig csak három látta Budapestet, de senki nem látta a Magyar Nemzeti Múzeum tárlatait, az Országház patinás épületének belsejét is csak a televízióból ismerhette. Azért lehetett élmény a szó többszörös értelmében is a tanulmányút.

A Sajógömörről Budapestig tartó több órás út alatt még csak sejtése sem volt senkinek, milyen élmények is várják a megjutalmazottakat azon az esőtől szétázott napon.

A Magyar Nemzeti Múzeum lépcsőjétől a vendégvárók kamerája örökítette meg a látogatás útvonalát, reneszánsz jelmezekbe öltözött tárlatvezetők tüsténkedtek a gyeremekraj körül. A múzeum belső tere, a freskókkal díszített falak, melyekről a magyar történelem köszönt a gyerekekre, megilletődésre adott okot, elkápráztatott, elszédített. A tárlatvezető egyetemisták hozzáértő módon oldották a hangulatot és motiválták a különböző csoportokba osztott gyerekeket.

A lépcsőfeljáró széles folyosóján Kandech Evelyn énekes adott rövid karácsonyi ihletésű koncertet, majd utána következett az a fajta múzeumi élménypedagógia, amiben csak nagyon keveseknek van része: a múzeumnak a magyar reneszánszot bemutató termeiben Kinizsi Pál, Bonfini mester, reneszánsz hölgyek és urak várták a Mátyás korával ismerkedőket.

Mátyás korának ismert híres vitéze, Kinizsi Pál mutatta be a gyerekeknek a törökkel való harcolás fegyverzetét és a harctechnikát látványosan, humorosan, a gyermekek közreműködésével.

A kiállítási séta a ragyogó paloták termében folytatódott, ahol egy reneszánsz úrhölgy adott ízelítőt az etikettből, mutatta be a palotákat, az ott folyó életet, játékokat.

A múzeum dísztermében Csörsz Rumen István szolgáltatott zenét a reneszánsz tánchoz, ahol a már elsajátított etikettet is gyakorolhatták a gyermekek, illetve megtanulták a kor táncát, ami a társas együttlétet helyezte előtérbe.

Bonfini mester Mátyás könyvtárába vezette be a kíváncsi látogatókat, megmutatta Mátyás udvarának értékeit, kincseit, ékszereit, használati tárgyait, öltözetét.

Antonio kőfaragó mester – építészmérnök hallgató – a reneszánsz paloták, várak építészeti hagyományainak kiváló ismerője a finoman megmunkált domborművek, faragott kövek elkészítésének rejtelmeibe vezette be a gyerekeket. Előadása élményszerűsége nyomán bizonyára kíváncsiságot ébresztett az ifjú hallgatókban, hogy felfedezzék az épített örökség értékeit, szépségét, nemességét, megcsodálják Mátyás király bőkezűségét és nyitottságát a művészetek iránt.

A Magyar Nemzeti Múzeum Reneszánsz Látványtárának látogatása Mátyás király hollós címerű pénzének verésével fejeződött be, amit útravalóul mindenki saját magának készített el.

A jutalomkirándulás résztvevőit a finom ebéd elfogyasztása után a Kossuth téren az Országház termei várták.

Aki csak kívülről szemlélte az impozáns épületet, lenyűgözte a gótika Steindl Imre műegyetemi tanár által újrafogalmazott historizáló eklektikus stílusa, amihez a belső terek és azok funkciói szervesen illeszkednek, aminek méltó neve az ország háza.

A díszlépcső látványa feledtette a kinti kellemetlen esőt, a legkisebbtől a legnagyobbig mindenkit lenyűgözött az óriási tér; a nemes anyagok egymás tökéletes kiegészítése harmóniává szelídült.

A kupolacsarnokban a királyszobrok felvonultatták a magyar történelem nagyjait, köztük a nap újra és újra visszatérő motívumaként: Mátyás király szobra is. A körcsarnok legnagyobb ékessége azonban a magyar koronázási ékszerek: a Szent Korona, országalma és jogar, aminek vizuális élménye örökre megmarad a fogékony gyermeki lélekben.

A nap betetőzése a Néprajzi Múzeum állandó tárlatának megtekintése volt.

Az Andrássy út, a Hősök tere és a karácsonyi díszkivilágítás az aznapi élményt csak fokozták, illetve bezárták a szembe, hogy bármikor felidézhető legyen.

A hangulatos, mindenre figyelő, körültekintően szervezett tanulmányút életre szóló üzeneteket, értékeket közvetített a gyermekek felé.

Ezeket az értékeket, élményeket köszönik a tanulmányút résztvevői Rubovszky Ritának, a Hungarofest Kht. főigazgató asszonyának és Várkonyi Gábor egyetemi tanárnak, kurátorna s mindazoknak, akik a december 19-i budapesti tanulmányutat feledhetetlenné tették a sajógömöri tanulók és tanárok számára.

A Mátyás Év így volt teljes, a történetek így érnek egybe, illetve kezdődik egy másik, ami ismét rólunk, saját magunk és művelődéstörténetünk értékeinek megbecsüléséről szól. A történet pedig az érték és élmény, amit magának teremt az ember, csak mindenki másként éli meg a teremtést, az ápolást és a hagyományozást.

Ádám Zita
4Gyermekrajzok kiállítása a Szlovák Nemzeti Múzeum Szlovákai Magyarok Kultúra Múzeumában
Komáromi Pedagógiai Napok megnyitója
VI. Országos Képzőművészeti Pályázat értékelése
Móricz Zsigmond Emlékkonferencia
Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség tisztújító közgyűlése
Akkreditált továbbképzés
Országos Óvodapedagógiai Konferencia
VII. Ung-vidéki és Bodrogközi Pedagógiai Napok
Kufstein-tanácskozás Felsőpulyán
Magyar - magyar kapcsolatépítés horvátországi Drávaszögben
A Szlovákiai Magyar Iskolák Országos Tanévnyitója
a galántai Szent István király templomban

Táblázat az SZMPSZ tagság nyilvántartásához (TV elnököknek)

Aktuális információk.
Kattintson ide!


Lapozzon bele a PF eddigi számaiba!


Adatlap a Pedagógus Fórum cikkírói reszére

Iskolai adatbázisunk a települések sorrendjében tartalmazza az iskolák adatsorait, beleértve a megnevezéseket, kapcsolatokat, igazgatók és helyetteseik neveit és elérhetőségeit s pár egyéb adatot. A 900-nál is több bejegyzést tartalmazó adatbázis településre szűrhető, avagy a "Bővített kereső|szűrő" segítségével egyéb szofisztikált szűrésmódok definiálhatók. A rendszer elégségesen sokféle oszlop-szerkezetű iskolalistákat tud generálni. Lépjen be! Próbálja ki!