A legfrissebb hŪr...
SzMPSz logo: Visszavezet a kezdűlapra...

  Fűmenu
TantŠrgyi felŁletek
Szervezeti ťlet
Rendezvťnyek
Kťpzťs, tovŠbbkťpzťsek
DiŠkversenyek
PŠlyŠzatok
HŪrek
PŠzmŠny AlapŪtvŠny
Comenius
OktatŠspolitika
Pedagůgusfůrum
JogszabŠlyok
AdatbŠzisok
Galťria
LetŲltťs
Informatika ťs Tananyag
BeŪratkozŠs
ArchŪvum
  Pedagůgiai KŲzpontok
  Rokon linkek

  ElťrhetűsťgŁnk

postacŪm:
945 01 KomŠrno 1
P.O.Box 49
e-mail:
szmpsz@szmpsz.sk; pek@szmpsz.sk
tel/fax:
[+421](0)35 771 3572
[+421](0)35 771 4755
[+421](0)31 780 7928
fax:
[+421](0)35 771 4756

  A weboldal tŠmogatůja
  (C) 2004-2011 SzMPSz

Beíratkozások 2015

Korábbi évek beíratkozási anyagai: 2014 | 2013 | 2011

A szlovákiai magyar alapiskolák 2015/2016-os tanévre vonatkozó létszámai
[2015.10.07.]
Levél az iskolaigazgatókhoz
Miért éppen magyar iskolába?
Az m√°r az elm√ļlt √©vtizedek nyilv√°nval√≥ t√©nyezŇĎje, hogy a magyar iskol√°b√≥l is mindenki lehet tŇĪzolt√≥, katona, miniszter, eur√≥pai parlamenti k√©pviselŇĎ, ami tetszik. Az is nyilv√°nval√≥, hogy a magyar iskolai bizony√≠tv√°ny nem g√°tja a karriernek, az emberi kiteljesed√©snek. Mindez bizony√≠t√©ka annak a tudom√°nyos igazs√°gnak, hogy az anyanyelven szerzett ismeretek erŇĎs b√°zis√°ra lehet csak √©p√≠teni.

Ami nem nyilv√°nval√≥, vagy amit sz√ľlŇĎ nem tudatos√≠t az iskolav√°laszt√°s idej√©n, hogy a csal√°d szeml√©lete hat√°rozza meg a gyermek j√∂vŇĎj√©t, p√°ly√°j√°t, √©let√©t. A csal√°d az alap, amit az iskola szellemiekkel megseg√≠thet. A csal√°di besz√©lget√©sek jellemform√°l√≥ hat√°ssal b√≠rnak a gyermek szem√©lyis√©g√©re. A tudatos, gondolkod√≥ emberr√© v√°l√°s nem spont√°n folyamat, gondosan megtervezett, k√∂vetkezetes nevel√©s r√©v√©n t√∂rt√©nik. A sz√ľlŇĎi h√°z √©rt√©kei, szeml√©lete, nevel√©se meghat√°rozz√°k a gyermek munkab√≠r√°s√°t, feladatelk√∂telezetts√©g√©t, v√°llal√°s√°t, d√∂nt√©seit. Az akarat, a valamit megval√≥s√≠tani akar√≥ sz√°nd√©k l√©nyeges, a j√∂vŇĎ szempontj√°b√≥l meghat√°roz√≥ karakterbeli tulajdons√°g, a stabil szem√©lyis√©g r√©sze. Ezt a gyermeknek otthonr√≥l kell hoznia a l√°tott √©s megtapasztalt mint√°k, p√©ld√°k nyom√°n.

Nem igaz az, hogy a gyermeknek csak jogai vannak. ElsŇĎsorban a k√∂teless√©gekre kell nevelni, a munka megbecs√ľl√©s√©re, szeretet√©re, az akarati tulajdons√°gok kimŇĪvel√©s√©re kell f√≥kusz√°lni sz√ľlŇĎnek, pedag√≥gusnak k√∂z√∂sen otthon √©s k√∂z√∂ss√©gben egyar√°nt.

Hamis ill√ļzi√≥, hogy a szlov√°k nyelvŇĪ iskola a karrier biztos√≠t√©ka. Hamis ill√ļzi√≥ az, hogy a sz√ľlŇĎnek minden nevel√©si, ir√°ny√≠t√°si k√∂telezetts√©ge megszŇĪnik a gyermek iskol√°ba l√©p√©s√©vel. A harmonikus, ŇĎszinte √©s egym√°ssal mindent meg- √©s kibesz√©lŇĎ csal√°d emberi √©rt√©krendje ir√°nytŇĪje lesz a gyermeknek. A gyermek tev√©kenys√©g√©rŇĎl val√≥ folyamatos pozit√≠v t√∂lt√©sŇĪ, biztat√≥ jellegŇĪ visszajelz√©s azon √©rt√©k ir√°ny√°ba mozd√≠t el, ami a csal√°dnak is √©rt√©k. Ha ezek k√∂z√© tartozik a tanul√°s, a kitart√°s, a feladatelk√∂telezetts√©g, a rend, a nyelvi korrekts√©g √©s ig√©nyess√©g, az anyanyelv √©s nemzeti kult√ļra, a tervezett √©s elv√©gzett munka √©rt√©ke, akkor a magyar iskola is √©rt√©k lesz, mert az a nemzeti kult√ļr√°t k√∂zvet√≠tik a gyermek fel√©, az az √©rt√©kek kimunk√°l√°s√°nak √©s gyakorl√°s√°nak sz√≠nhelye.

Az iskolav√°laszt√°sn√°l teh√°t m√°r nem a nyelv a k√©rd√©s, mert az evidencia: az anyanyelv. √Ām beiskol√°z√°skor ‚Äď a magyar iskol√°n bel√ľl - nem iskol√°t kell v√°lasztani, hanem olyan pedag√≥gust, aki a gyermeket csal√°dtagk√©nt kezeli az oszt√°ly k√∂z√∂ss√©g√©ben. Aki hitelesen elfogadja, szereti, seg√≠ti a gyermeket √©s a sz√ľlŇĎt a re√°lis c√©lok megval√≥s√≠t√°si folyamat√°ban. Aki ‚Äěj√≥ sz√≥val oktat‚ÄĚ, aki ismeri a gyermek k√©pess√©geit, azokat a kiteljesed√©sig tudja fejleszteni, aki √∂lbe tudja venni a f√©l√©nket, aki simogat, aki nem g√ľgy√∂g, hanem vezet, biztons√°got √©s szeretet ad. Aki felemel, √©s naponta figyeli a szellemi n√∂veked√©st √©s gyarapod√°st, ezt vissza is jelzi, aminek a gyermek szellemis√©g√©t, szem√©lyis√©g√©t √°rintŇĎen n√∂velŇĎ ereje van. Aki az anyanyelv biztos √©s helyes ismeret√©ben seg√≠ti a korszerŇĪ √©s haszn√°lhat√≥ tud√°s megszerz√©s√©t. Ehhez mozg√≥s√≠tja √©s gyarap√≠tja saj√°t szakmai tud√°s√°t a gyermekrŇĎl √©s tud√°s√°t az ismeretek megszerz√©s√©nek gyermekekre szabott m√≥dj√°r√≥l, √ļtj√°r√≥l. Hiszem, a szlov√°kiai magyar iskol√°ban ilyen tan√≠t√≥k v√°rj√°k a magyar gyermekeket a beiratkoz√°skor √©s ilyenek k√≠s√©rik el az √©retts√©giig, figyelik √©let√ľk alakul√°s√°t, beilleszked√©s√©t a szlov√°kiai magyar k√∂z√∂ss√©gbe.

Az √≠r√°s let√∂ltherŇĎ v√°ltozata [2015.02.04.]Gyermekrajzok kiŠllŪtŠsa a SzlovŠk Nemzeti Mķzeum SzlovŠkai Magyarok Kultķra MķzeumŠban
KomŠromi Pedagůgiai Napok megnyitůja
VI. OrszŠgos KťpzűmŻvťszeti PŠlyŠzat ťrtťkelťse
Můricz Zsigmond Emlťkkonferencia
KŠrpŠtaljai Magyar PedagůgusszŲvetsťg tisztķjŪtů kŲzgyŻlťse
AkkreditŠlt tovŠbbkťpzťs
OrszŠgos ”vodapedagůgiai Konferencia
VII. Ung-vidťki ťs BodrogkŲzi Pedagůgiai Napok
Kufstein-tanŠcskozŠs FelsűpulyŠn
Magyar - magyar kapcsolatťpŪtťs horvŠtorszŠgi DrŠvaszŲgben
A SzlovŠkiai Magyar IskolŠk OrszŠgos Tanťvnyitůja
a galŠntai Szent IstvŠn kirŠly templomban

TŠblŠzat az SZMPSZ tagsŠg nyilvŠntartŠsŠhoz (TV elnŲkŲknek)

AktuŠlis informŠciůk.
Kattintson ide!


Lapozzon bele a PF eddigi szŠmaiba!


Adatlap a Pedagůgus Fůrum cikkŪrůi reszťre

Iskolai adatbŠzisunk a telepŁlťsek sorrendjťben tartalmazza az iskolŠk adatsorait, beleťrtve a megnevezťseket, kapcsolatokat, igazgatůk ťs helyetteseik neveit ťs elťrhetűsťgeit s pŠr egyťb adatot. A 900-nŠl is tŲbb bejegyzťst tartalmazů adatbŠzis telepŁlťsre szŻrhetű, avagy a "BűvŪtett keresű|szŻrű" segŪtsťgťvel egyťb szofisztikŠlt szŻrťsmůdok definiŠlhatůk. A rendszer elťgsťgesen sokfťle oszlop-szerkezetŻ iskolalistŠkat tud generŠlni. Lťpjen be! PrůbŠlja ki!